Zanim przejdziemy do tytułowego zagadnienia, warto przypomnieć, że w Internecie jest wiele osób, które zrobią wszystko, aby zaistnieć. Często podają one nieprawdziwe informacje, wprowadzają w błąd, sugerują, że określone rezultaty uzyskały w sposób naturalny. Równie często zdarza się, że filmy i zdjęcia są cyfrowo poprawiane, co pozwala znacząco [...]
Na drodze do zbudowania formy istnieje wiele pułapek. Omówię kluczowe kwestie i błędy, których warto by unikać w 2023 r. Warto pamiętać, iż coraz częściej problemem nie jest brak, ale nadmiar informacji. Nie czytaj losowo wybranych artykułów, nie słuchaj porad od przypadkowo napotkanych ludzi. Warto obrać jedną, drogę, wdrożyć dietę, konsekwentnie [...]
"Pij więcej wody". Jak często słyszysz taką radę? Woda pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji i jest niezbędna do życia. W przypadku osób uprawiających sporty odpowiednie nawodnienie jest szczególnie ważne, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie spowodowane wysiłkiem fizycznym. Mimo tego, że woda jest tak istotna i że większość z [...]
Soph Allen to 30-letnia trenerka fitness z Australii. Jest inspiracją dla innych kobiet na całym świecie. Dawniej lubiła imprezować w weekendy i jeść niezdrowe jedzenie. W 2011 r. miała zaplanowany rutynowy zabieg. Podczas operacji lekarz niechcący przebił jej jelito, co doprowadziło do poważnych powikłań. Przez kilka następnych miesięcy Soph [...]
Maślan sodu zasłynął szczególnie z optymalizacji kondycji tkanek w przewodzie pokarmowym. Z działaniem tym wiąże się jednak szereg pośrednich aktywności biologicznych, które mogą mieć zbawienne znaczenie dla zdrowia. Źródła: Canani, R. B., Costanzo, M. D., Leone, L., Pedata, M., Meli, R., & Calignano, A. (2011). Potential beneficial effects [...]
Patrząc na to, co dzieje się w świecie fitnessu, odnoszę nieodparte wrażenie, że coraz więcej osób jest nadmiernie pochłoniętych wdrażaniem zaawansowanych technik żywieniowych i treningowych w ich codziennym życiu. W niektórych przypadkach jest to wspaniałe i absolutnie konieczne. Zmień swoje nawyki i podejście na stałe Podsumowując: pamiętaj, [...]
[...] kwasy tłuszczowe Omega-6, dlatego warto zwrócić uwagę, na to, aby zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych Omega-3. Pamiętajmy, że oprócz chudego drobiu, możemy również jeść polędwicę wieprzową, szynkę wieprzową, czy też dobrej jakości kawałek karkówki, niekoniecznie przepełnionej wiązkami tłuszczu. To nie tłuszcz sam w sobie tuczy, tylko [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
[...] morską) oraz cukru. Dbaj o to, by Twoje posiłki były bogate w witaminy, minerały oraz błonnik. Staraj się robić takie zakupy, żebyś samodzielnie musiał przyrządzić to, co zamierzasz zjeść. Wszystko, co gotowe lub prawie gotowe (np. wymaga zalania wrzątkiem), z pewnością nie jest wartościowe. Dbaj o swoją dietę, bo wtedy też dbasz o swoje zdrowie!
[...] Efekt zapobiegania zaparciom suszonych śliwek wynika z zawartego w nich sorbitolu. Sorbitol to cukier owocowy, który zwiększa częstotliwość wypróżnień. Dlatego nie powinnaś jeść zbyt dużo śliwek, dopóki nie dowiesz się, jak radzi sobie z nimi Twój przewód pokarmowy. Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Możesz zjeść kilka sztuk dziennie w takiej [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
[...] fast food. W przyszłości może się to okazać dość zgubne i być może będziemy świadkami wzrostu wskaźnika otyłości. Do tej pory jednak Chińczycy, pomimo tego, że lubią dużo zjeść, stawiają na produkty bogate w błonnik, który dość szybko syci. W Chinach warzywa nie stanowią dodatku do posiłku, ale są jego punktem centralnym. Pomimo tego, że jedzą [...]
Wahania masy ciała podczas odchudzania to dość powszechne zjawisko, o które pytają osoby redukujące. Zazwyczaj zaniepokojone są one tzw. efektem jojo, na który jesteśmy narażeni po zaprzestaniu trzymania się diety. Jednak nie jest to takie proste, gdyż wahania wagi pojawiają się nawet na wyraźnym deficycie kalorycznym. Skoro jemy mniej, niż [...]
[...] jego liście są dość długie, o nierównych zarysach, mają karbowaną strukturę. Dostępnych jest wiele jego odmian, które różnią się od siebie kolorem liści oraz smakiem. Jak jeść jarmuż? Jarmuż to warzywo niskokaloryczne, idealnie wpasuje się w dietę redukcyjną, ale nie tylko. Jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle odżywczy. W Polsce mamy [...]
Ludzie od lat starają się znaleźć jak najbardziej efektywny sposób na utratę zbędnych kilogramów. Każdego roku powstaje kilka modnych diet, które mają nam zapewnić spalanie tkanki tłuszczowej oraz kształtowanie ładnej sylwetki. Wiele z tych diet bardzo szybko upada i okazuje się, że nie były warte wysiłku. W dni nietreningowe, gdy nasze mięśnie [...]
[...] w grupie 200% BCAA obżerały się, ich wrażliwość na insulinę i stężenie triglicerydów we krwi zmniejszyły się. Kiedy naukowcy dokonali zmiany i myszy w grupie 200% mogły jeść tylko ograniczoną ilość pokarmu, te negatywne skutki zdrowotne zniknęły. Rzekome działanie BCAA zwiększające apetyt w dużej mierze zniknęło, gdy naukowcy dali myszom z [...]
Wbrew pozorom ani budowanie masy mięśniowej, ani redukcja tkanki tłuszczowej nie są wcale takie proste i oczywiste. Mając to na uwadze, postanowiłem przygotować przegląd najczęstszych problemów, jakie możesz napotkać w pierwszych latach treningu. Zresztą wcale nie jest powiedziane, iż występują one tylko w początkowym okresie ćwiczeń. Zwykle, [...]
Posiadanie dobrej formy sportowej czasami jest uciążliwe. Poniżej przedstawiam sytuacje, w których kulturyści chętnie oddaliby na chwile swoje skrupulatnie wyrzeźbione mięśnie. Podczas czytania na pewno nie raz przyznasz nam rację, mimo że tekst został napisany z "przymrużeniem oka". Sceny zazdrości Nie ma to znaczenia, czy jesteś w związku [...]
[...] omówione badanie JAMA, ale niektóre badania pokazują również związek między nieprzetworzonym czerwonym mięsem a podwyższonym ryzykiem raka okrężnicy i odbytnicy. Warto jeść różnorodnie i część czerwonego mięsa zastąpić w swojej diecie rybami, owocami morza i drobiem. Sprawdź: Szałwia hiszpańska - idealne źródło błonnika Dieta bogata w wapń [...]
[...] o diecie redukcyjnej i ciągłym poczuciu pustki w brzuchu. Producenci w odpowiedzi na potrzeby konsumentów wymyślają cuda mające tłumić apetyt lub pozwalające się bezkarnie najeść (mowa oczywiście o popularnych produktach tzw. zero kalorii). Okazuje się jednak, że problem może być u niektórych całkowicie odwrotny. Brak apetytu połączony z chęcią [...]